January Current Affairs Quiz for Competitive Examinations 2022

January Current Affairs Quiz for Competitive Examinations 2022

January Current Affairs Quiz: Current affairs based on General Awareness are the most game-changing topic in all competitive government job examinations like BPSC, KPSC, UPPSC, WBPSC, SSC, UPSC, etc., The syllabus is vast and very dynamic. The students are needed to be well updated all the time to tackle this section. It has been observed that a handsome number of questions are asked about the recent events in the country and in the world. The candidates should revise more on the basic concepts of the traditional topics which are related directly or indirectly to the current events. Current affairs should be read in a detailed approach as the examiners are preferring to ask the questions in an analytical way.

Currently, there are a plethora of study materials available on the current affair in the online & offline market. In this article, you will get January 2022 Current Affairs Quiz The questions are set based on the present pattern of the current affairs questions.

January Current Affairs Quiz 

  1. Who has been appointed the vice-president of the AIIB?

a. Vinay Kumar Tripathi

b. Urjit Pate

c. Alikhan Smailov

d. S Somanath

Ans: Former RBI governor Urjit Patel was appointed vice-president of the AIIB. Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) was established in 2015 and is headquartered in Beijing. AIIB aims to improve social and economic outcomes in Asia and beyond.
Book by Urjit Patel: ‘Overdraft: Saving the Indian Saver’

       2. PM Modi has inaugurated Sawra-Kuddu Hydro Power Project, in which state?

a. Maharashtra

b. Uttar Pradesh

c. Himachal Pradesh

d. Uttarakhand

Ans: PM Modi has inaugurated the Sawra-Kuddu Hydro Power Project, a 111 MW Project which has been built at a cost of around Rs 2,080 crore, in Himachal Pradesh.

        3. Who has been appointed the chief economist of the International Monetary Fund (IMF)

a. Pierre-Olivier Gourinchas

b. Urjit Patel

c. Alikhan Smailov

d. S Somanath

Ans: The International Monetary Fund (IMF) has appointed Pierre-Olivier Gourinchas (French Economist) as the new Chief Economist.

         4. Who has been named ‘Journalist of the Year’ in Redink Awards for Excellence in Journalism 2021?

a. Saurabh Shukla

b. Faye D’ Souza

c. Danish Siddiqui

d. Prem Shankar Jha

Ans: Chief Justice of India NV Ramana on Wednesday presented the annual ‘RedInk Awards for Excellence in Journalism’, instituted by the Mumbai Press Club, in a virtual event. He presented the prestigious award to Danish Siddiqui “for his spectrum of investigative and impactful news photography”.

         5. Which country launched its first in the series Project 22220 versatile nuclear-powered icebreaker ‘Sibir’ to boost India’s Arctic Plans via Northern Sea Route?

a. Russia

b. USA

c. UK

d. France

Ans: Russia has launched its first in the series Project 22220 versatile nuclear-powered icebreaker known as ‘Sibir’, which will support the growing fleet of icebreakers to keep the Northern Sea Route open for year-round shipping through the Arctic and enable a wider presence of India in the arctic region.

         6. Who has been awarded the 12th Bharat Ratna Dr Ambedkar Award 2022?

a. Salman khan

b.Amitabh Bachhan

c. Harshaali Malhotra

d. S Sreesanth

Ans: Actress Harshaali Malhotra awarded 12th Bharat Ratna Dr Ambedkar Award 2022

       7. Which eminent personality was recently awarded the ‘Assam Baibhav’?

a. Ratan Tata

b. Cyrus Mistri

c. Shinzo Abe

d. Prajakta Koli

Ans: Assam Confers ‘Assam Baibhav’ Award To Industrialist Ratan Tata.

        8. Nationwide River Ranching Programme was recently launched by which state?

a. Uttar Pradesh

b. Uttarakhand

c. Himachal Pradesh

d. None of the above

Ans: Nationwide River Ranching Programme was recently launched in Uttar Pradesh.

         9. Project Parvarish was launched to eradicate malnutrition among children by which of the following states?

a. Tripura

b. Assam

c. Odisha

d. Jharkhand

Ans: Assam Mission on Malnutrition – Project Parvarish was launched in 2020 to eradicate malnutrition among children in the age group of six months to five years. The project was recently awarded the SKOCH award for its socio-economic approaches.

         10. Maritime Domain Awareness Satellite (MDASat) is recently launched by which of the following country?

a. South Africa

b. USA

c. UK

d. France

Ans: South Africa Launches 1st ‘made In Africa’ Satellites: Maritime Domain Awareness Satellite (MDASat) constellation, was launched from Cape Canaveral in the United States.

 

Read the previous month’s current affairs quiz Click Here

Make sure to read and revise textbooq’s monthly magazine multiple times before attempting January Current Affairs Quiz.

Share The Article

Leave a comment

Open chat
1
Need Help? Chat with us
Hello?
How can we help you?
Christmas 2021: Do You Know How Did Christmas Originate? Technology: A Boon or Bane? Durga Puja: UNESCO Cultural Heritage