March Current Affairs Quiz for Competitive Examinations 2022

March Current Affairs Quiz for Competitive Examinations 2022

March Current Affairs Quiz: Current affairs based on General Awareness are the most important topic in all competitive government job examinations like BPSC, KPSC, UPPSC, WBPSC, SSC, UPSC, etc., The syllabus is vast and very dynamic. The students are needed to be well updated all the time to tackle this section. It has been observed that a handsome number of questions are asked about the recent events in the country and in the world. The candidates should revise more on the basic concepts of the traditional topics which are related directly or indirectly to the current events. Current affairs should be read in a detailed approach as the examiners are preferring to ask the questions in an analytical way.

Currently, there are a plethora of study materials available on the current affair in the online & offline market. In this article, you will get March Current Affairs Quiz 2022 The questions are based on the present pattern of the current affairs questions. If you want more questions on March Current Affairs Quiz 2022, make sure to comment down below.

March Current Affairs Quiz 2022

  1. Who has been appointed the president of the Financial Action Task Force (FATF)?

a. T Raja Kumar

b. Urjit Patel

c. Yoon Suk Yeo

d. S Somanath

Ans: T Raja Kumar, a Singaporean, has been named president of the Financial Action Task Force (FATF), the world’s anti-money laundering and anti-terrorism financing agency.

       2. Which ministry has launched the Donation-e-Pension campaign under the PM-SYM scheme?

a. Ministry of Science

b. Ministry of Labour

c. Ministry of MSME

d. Ministry of Tribals

Ans: The Ministry of Labor has started the Dan-e-Pension campaign under the Pradhan Mantri Shram Yogi Maan-Dhan Yojana.

        3. Which ministry has launched a special entrepreneurship promotion campaign for women named “Samarth”?

a. Ministry of Science

b. Ministry of Labour

c. Ministry of MSME

d. Ministry of Tribals

Ans: Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises has launched a special entrepreneurship promotion campaign for women named “Samarth”, which aims to provide skill development and market development support to women in 2022-23.

         4. Where 1.66 petaflops supercomputer named PARAM Ganga has been installed?

a. IIT Chennai

b. IIT Kharagpur

c. IIT Bombay

d. IIT Roorkee

Ans: Indian Institute of Technology (IIT) Roorkee has installed 1.66 PFLOPS Supercomputing Infrastructure under Phase II of the National Supercomputing Mission (NSM).

         5. Which initiative has been launched by RBI for a 24×7 Helpline for Digital Payments?

a. DigiSaathi

b. DigiRath

c. DigiRakhsak

d. DigiSaath

Ans: The 24×7 Helpline – ‘DigiSaathi’ – Automated responses on information related to digital payment products and services are available in Hindi and English through multiple options.

         6. Which country has launched a military satellite named “Noor-2”?

a. Pakistan

b. UAE

c. Iran

d. Israel

Ans: Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC), Iran has successfully launched a military satellite named Noor-2, into orbit.

       7. Which ministry has organized the all India program ‘Jharokha’?

a. Ministry of Culture

b. Ministry of Textiles

c. both a and b

d. Ministry of Tribals

Ans: The Ministry of Culture and Textiles is organizing an event titled “Jharokha-Indian Handicrafts/Handlooms, Collection of Art and Culture” to celebrate traditional Indian handicrafts, handlooms and art and culture.

        8. With the help of the Ministry of Education and which organization has launched the “Kanya Shiksha Pravesh Utsav” campaign?

a. UNESCO

b. UNICEF

c. SEBI

d. None of the above

Ans: The “Girl Shiksha Pravesh Utsav” campaign has been launched by the Ministry of Women and Child Development in collaboration with the Ministry of Education and the United Nations Children’s Fund (UNICEF).

         9. Where is India`s largest reclining statue of Lord Buddha being built?

a. Nalanda

b. Bodha Gaya

c. Sarnath

d. Puri

Ans: India’s largest reclining statue of Lord Buddha is being built by Buddha International Welfare Mission in Bodh Gaya.

         10. Who has become the 23rd Woman Grandmaster of India?

a. Priyanka Dubey

b. Mary Ann Gomes

c. Priyanka Nutakki

d. None of the above

Ans: Priyanka Nutakki has become the 23rd Woman Grandmaster, securing her final WGM-norm at MPL’s forty-seventh National Women Chess Championship.

 11. Which state has recently launched ‘Kaushalya Matritva Yojana’?

a. Rajasthan

b. Uttarakhand

c. Uttarpradesh

d. Chhattisgarh

Ans: Chief Minister Bhupesh Baghel started the Kaushalya Matritva Yojana by distributing checks of five thousand rupees to five beneficiaries for safe motherhood in the state-level women’s conference organized at BTI Maidan in Raipur.

 12. Who has been elected as the new President of South Korea to replace incumbent President Moon Jae-in?

a. Yoon Suk-yeol

b. Mary Ann Gomes

c. Lee Jae-myung

d. None of the above

Ans: Yoon Suk-yeol has been declared the winner of the 2022 South Korean presidential election to be elected as the new President of the country.

 13. Which state has inaugurated India’s largest floating solar power project?

a. Kerala

b. Tamil Nadu

c. Jharkhand

d. None of the above

Ans: Tamil Nadu Chief Minister MK Stalin inaugurated India’s largest floating solar power plant built at a cost of Rs 150.4 crore.

14. ‘On Board: My Years in BCCI’ is an autobiography of which person?

a. Vinod Rai

b. Ratnakar Shetty

c. Anjum Chopra

d. None of the above

Ans: BCCI’s first and one of the longest-serving Chief Administrative Officers, Ratnakar Shetty, has come out with his autobiography titled ‘On Board: My Years in BCCI’.

15. Which state has inaugurated India’s largest floating solar power project?

a. Kerala

b. Tamil Nadu

c. Jharkhand

d. None of the above

Ans: Tamil Nadu Chief Minister MK Stalin inaugurated India’s largest floating solar power plant built at a cost of Rs 150.4 crore.

16. Who has been appointed as Chairperson of the High Powered Committee on the Chardham Project?

a. AK Sikri

b. Ravi Menon

c. Anju Mehta

d. None of the above

Ans: The Supreme Court-appointed its ex-judge A.K. Sikri as Chairperson of the High Powered Committee, which would consider the cumulative and independent impact of the Chardham project on the entire Himalayan valley.

17. “Mukhyamantri Chaa Srami Kalyan Prakalpa” scheme was started by which state?

a. Kerala

b. Tamil Nadu

c. Tripura

d. None of the above

Ans: Tripura govt has announced a scheme named “Mukhyamantri Chaa Srami Kalyan Prakalpa”.

18. Gabriel Boric Font has been appointed as the youngest President of which country?

a. Paraguay

b. Ecuador

c. Chile

d. None of the above

Ans: Gabriel Boric Font has been appointed as the new and 36th President of Chile.

19. Indrayani Medicity is planned to be set up as the country’s first medical city, in which of these cities?

a. Kochi

b. Chennai

c. Mumbai

d. Pune

Ans: Maharashtra has announced to set up the country’s first medical city named ‘Indrayani Medicity’ in Pune, to provide all kinds of specialised treatment under one roof.

20. FIDE Chess Olympiad 2022 was held in which of the following city in India?

a. Coimbatore

b. Bengaluru

c. Chennai

d. None of the above

Ans: FIDE Chess Olympiad 2022 was organiksed in Chennai.


All the questions of the March Current Affairs Quiz have been selected from the textbooq’s monthly magazine.

Read the previous month’s current affairs quiz Click Here

Make sure to read and revise textbooq’s monthly magazine multiple times before attempting March Current Affairs Quiz.

You can join our telegram channel or Follow our Instagram page to get daily current affairs updates.

Telegram Channel: Join Now

Instagram: Follow Textbooq

You can buy Textbooq’s premium ebooks

Click Here To Buy

Share The Article

1 thought on “March Current Affairs Quiz for Competitive Examinations 2022”

Leave a comment

Open chat
1
Need Help? Chat with us
Hello?
How can we help you?
Christmas 2021: Do You Know How Did Christmas Originate? Technology: A Boon or Bane? Durga Puja: UNESCO Cultural Heritage