MCQ On Vedic Period: Culture, Literature for SSC, UPSC

MCQ On Vedic Period: Culture, Literature for SSC, UPSC

Vedic Civilization is the successor of the Indus Valley Civilization. The Vedic Period was spanned in 1500BCE-600BCE. The Aryans introduced the Vedic Culture to India. Vedic Age consists of various important literature like the Vedas, Ramayana, Mahabharata, etc. Here, we provide General Knowledge-based MCQ on Vedic Period, Vedic Culture, Vedic Literature for competitive exams like SSC, UPSC, RRB NTPC, CDS, NDA, State PSCs etc.

1. Which is the oldest text in the world?
a. Rig Veda
b. Sama Veda
c. Yajur Veda
d. Atharva Veda
Ans: Rig Veda
Explanation: Rig Veda is the oldest text in the world. It is known as the oldest testament of mankind.
2. How many hymns are there in Rig Veda?
a. 1,000
b. 1,024
c. 1,028
d. 1,050
Ans: 1,028

3. Which Veda is referred to as the Book of Chants?
a. Rig Veda
b. Sama Veda
c. Yajur Veda
d. Atharva Veda
Ans: Sama Veda
Explanation: Sama Veda is referred to as the Book of Chants. This Veda is important for Indian music.
4. Which Veda contains ancient sacrificial rituals?
a. Rig Veda
b. Sama Veda
c. Yajur Veda
d. Atharva Veda
Ans: Yajur Veda

5. Which Veda contains medical science?
a. Rig Veda
b. Sama Veda
c. Yajur Veda
d. Atharva Veda
Ans: Atharva Veda
Explanation: Atharva Veda contains medical science. Ayurveda originates from Atharva Veda.
6. Vedas were written in which language?
a. Sanskrit
b. Pali
c. Parsi
d. Urdu
Ans: Sanskrit
Explanation: Four Vedas were written in the Sanskrit language.
7. Which Veda contains the Gayatri Mantra?
a. Rig Veda
b. Sama Veda
c. Yajur Veda
d. Atharva Veda
Ans: Rig Veda
Explanation: Third Mandal of Rig Veda contains Gayatri Mantra. Gayatri Mantra is also known as Savitri Mantra.
8. Which books are referred to as philosophy?
a. Vedas
b. Upanishads
c. Puranas
d. All of these
Ans: Upanishads
Explanation: Upanishads are books on philosophy.
9. How many Upanishads were introduced in Vedic culture?
a. 100
b. 104
c. 108
d. 110
Ans: 108
Explanation:
10. How many melodies are there mentioned in Sama Veda?
a. 108
b. 1,028
c. 1,810
d. 200
Ans: 1,810
Explanation: Sama Veda has a collection of 1,810 melodies.
11. How many types of texts are found in Yajur Veda?
a. 2
b. 4
c. 8
d. 10
Ans: 2
Explanation: There two types of texts found in Yajur Veda: Shukla Yajur Veda and Krishna Yajur Veda.
12. How many hymns are there in Atharva Veda?
a. 208
b. 512
c. 711
d. 810
Ans: 711
Explanation: Atharva Veda is divided into 20 Kandas which includes 711 hymns.
13. Ayurveda is the Upaveda of which Veda?
a. Rig Veda
b. Sama Veda
c. Yajur Veda
d. Atharva Veda
Ans: Atharva Veda
Explanation: There are four Upavedas: Ayurveda (Upaveda of the Atharvaveda), Dhanurveda (Upaveda of the Rigveda), Gandharvaveda (Upaveda of the Samaveda), Sthapatyaveda (Upaveda of the Yajurveda).
14. Which of the followings are called ‘Vedanta’?
a. Rig Veda
b. Puranas
c. Atharva Veda
d. Upanishads
Ans: Upanishads

15. Which of the following the oldest Upanishad?
a. Isavasya Upanishad
b. Katha Upanishad
c. Taittiriya Upanishad
d. Vrihadaranayaka Upanishad
Ans: Vrihadaranayaka Upanishad
16. The Shatapatha Brahmanas is attached with which Veda?
a. Rig Veda
b. Sama Veda
c. Yajur Veda
d. Atharva Veda
Ans: Yajur Veda
Explanation: The Brahmanas rules sacrificial ceremonies. Shatapatha Brahmanas is attached to the Yajur Veda.
17. How many Puranas were introduced in Vedic culture?
a. 108
b. 18
c. 1,028
d. 100
Ans: 18

18. Which of the followings is the oldest Purana?
a. Brahma Purana
b. Vishnu Purana
c. Matsya Purana
d. Garuda Purana
Ans: Matsya Purana
19. Which of the followings were also called Apurasheya?
a. Vedas
b. Upanishads
c. Puranas
d. Ramayana
Ans: Vedas
Explanation: Vedas were also called ‘Apurasheya’ and ‘Nitya’.
20. The term ‘Satyaeva Jayate’ was taken from which Upanishad?
a. Mundaka
b. Katha
c. Vrihadaranayaka
d. Prasna
Ans: Mundaka

21. Which of the following contains the meaning ‘Be seated at the feet of the Guru to receive the lesson’?
a. Puranas
b. Mahabharata
c. Upanishads
d. Yajur Veda
Ans: Upanishads

22. Which river is mentioned as the deity river in Rig Veda?
a. Ganga
b. Yamuna
c. Saraswati
d. Alakananda
Ans: Saraswati
Explanation: Saraswati river is mentioned as the deity river in Rig Veda. The Rigveda had also mentioned rivers Kabul, Swat, Kurram, Indus, Jhelum, Chenab, Ravi, Beas, Sutlej, etc.
23. Which book contains study of forests?
a. Atharva Veda
b. Yajur Veda
c. Puranas
d. Aranyakas
Ans: Aranyakas

24. Which book is referred to as ‘the end of Vedas’?
a. Upanishads
b. Vedantas
c. Aranyakas
d. Puranas
Ans: Vedantas
25. Which of the followings mean ‘the limbs of the Vedas’?
a. Vedantas
b. Vedangas
c. Puranas
d. Brahmanas
Ans: Vedangas

26. Which of the following were also called ‘Smriti’?
a. Vedas
b. Upanishads
c. Vedangas
d. Puranas
Ans: Vedangas
Explanation: Vedangas were also called ‘Smriti’ or ‘Dharma Shastra’.
27. Which Vedanga deals with Astronomy in the Vedic age?
a. Kalpa Sutras
b. Vyakarana
c. Jyotisha
d. Shiksha
Ans: Jyotisha
Explanation: There are six Vedangas: Shiksha (Phonetics), Kalpa Sutras (Rituals), Vyakarana (Grammar), Nirukta (Etymology), Chhanda (Metrics), Jyotisha (Astronomy).
28. What was the leader of Aryans called in the Vedic age?
a. Brahmanas
b. Hotri
c. Rajan
d. Dhamvakrit
Ans: Rajan

29. Which of the following is known as Adi Kavya or the oldest epic in the world?
a. Rig Veda
b. Vrihadaranayaka Upanishad
c. Ramayana
d. Mahabharat
Ans: Ramayana
Explanation: Ramayana is known as Adi Kavya or the oldest epic in the world. It was written by Valmiki.
30. Who wrote the epic ‘The Mahabharata’?
a. Panini
b. Ved Vyasa
c. Valmiki
d. Brahma
Ans: Ved Vyasa

31. Which animal was deemed ‘Aghanya’, according to the Rig Veda?
a. Cow
b. Tiger
c. Rhinoceros
d. Horse
Ans: Cow
Explanation: Cow was deemed Aghanya, which means not to be killed, according to the Rig Veda.
32. What was the basic unit in the Vedic Society?
a. Parivar
b. Grama
c. Sangh
d. Jana
Ans: Parivar
Explanation: Parivar was the basic unit in the Vedic Society.
33. Who had declared the ‘Sapt Saidhava’ region as the origin of Aryans?
a. Dr Sampurnanand
b. A C Das
c. Both (a) and (b)
d. None of these
Ans: Both (a) and (b)
Explanation: Dr Sampurnanand and A C Das declared ‘Sapt Saidhava’ region as the origin of Aryans.
34. The famous ‘Battle of Ten Kings’ was fought on the bank of which river?
a. Saraswati
b. Ganga
c. Parushni
d. None of these
Ans: Parushni
Explanation: The famous ‘Battle of Ten Kings’ or the ‘Dasharajnya War’ was fought on the bank of Parushni River or Ravi River.
35. Who conquered the ‘Battle of Ten Kings’?
a. Sudas
b. Aja
c. Shigru
d. Yakshas
Ans: Sudas
Explanation: Bharat king Sudas defeated and captured all the ten kings of Rigvedic tribes.
36. Which river was not mentioned in the Rig Veda?
a. Ganga
b. Saraswati
c. Yamuna
d. Narmada
Ans: Narmada

37. Kalpa Sutras is divided in how many parts?
a. 2
b. 3
c. 4
d. 5
Ans: 3
Explanation: Kalpa Sutras is divided into three parts: Srauta Sutras, Grihya Sutras and Dharma Sutras.
38. What are the two most popular assemblies in the Vedic period?
a. Sabha and Samiti
b. Sabha and hoema
c. Soma and Samiti
d. Grama and Kula
Ans: Sabha and Samiti

39. What was the base of the Varna system in the early Vedic period?
a. Birth
b. Education
c. Occupation
d. Skin Colour
Ans: Occupation

40. Who compiled the ‘Yoga Sutras’?
a. Panini
b. Patanjali
c. Banabhatta
d. Aryabhatta
Ans: Patanjali
Explanation: Patanjali was the pioneer of Yoga and he compiled the ‘Yoga Sutras’.
41. When did the Vedic ritualistic practices start?
a. 5,000 BCE
b. 3,000 BCE
c. 1,000 BCE
d. 600 BCE
Ans: 600 BCE

42. What does the ‘Chaturashrama’ depict in the Vedic Yuga?
a. Education
b. Occupation
c. life
d. Vedas
Ans: life
Explanation: Human life was divided into four stages called ‘Chaturashrama’: Brahmacharya, Grihastha, Vanaprastha, Sanyasa.
43. Who was worshipped as the God of Animal in the later Vedic Yuga?
a. Rudra
b. Prajapati
c. Indra
d. Yama
Ans: Rudra
Explanation: Rudra was worshipped as the God of Animal in the ‘Pashupati’ form.
44. Who was referred to as the Dasas and Dasyus in the Rig Veda?
a. Tribals
b. Aryans
c. Non-Aryans
d. Burglars
Ans: Non-Aryans

45. The Varna system was mentioned in which of the following?
a. Rig Veda
b. Vrihadaranayaka Upanishad
c. Matsya Purana
d. Shatapatha Brahmanas
Ans: Rig Veda
Explanation: The Varna system was mentioned in Purusa Sukta of Rig Veda.
46. Which book was compiled by Vishnu Sharma?
a. Matsya Purana
b. Yajur Veda
c. Panchatantra
d. Aranyakas
Ans: Panchatantra
Explanation: Vishnu Sharma compiled ‘The Panchatantra’, a collection of fables.
47. Where were the Vedic Aryans first settled?
a. Saptasindhva
b. Banks of the Ganges
c. Central Indian region
d. All of these
Ans: Saptasindhva
Explanation: The Vedic Aryans first settled in Saptasindhva (Punjab region).
48. What is the meaning of the word ‘Veda’?
a. Divine
b. Knowledge
c. Success
d. Sacred
Ans: Knowledge
Explanation: The word ‘Veda’ means knowledge. It was derived from the root word ‘vid’.
49. What was the name of the tax, used to collect by the king in the Vedic age?
a. Bali
b. Kula
c. Ura
d. Saman
Ans: Bali

50. Who were the most worshipped Gods in the Vedic age?
a. Vayu and Indra
b. Aditi and Varuna
c. Indra and Varuna
d. Aditi and Prithvi
Ans: Indra and Varuna

51. Which of the following metals was introduced in the Vedic age?
a. Iron
b. Copper
c. Silver
d. Gold
Ans: Copper

52. What was the main difference between the Indus Valley civilisation and Vedic 2 civilisation?
a. Indus Valley civilisation was urban whereas the Vedic civilisation was rural
b. Indus Valley civilisation believed in non-violence whereas Vedic civílísatíon in sacrifices.
c. The main emphasis in the Indus Valley civilisation was on trade, whereas in the Vedic age, it was on religion.
d. None of the above
Ans: Indus Valley civilisation was urban whereas the Vedic civilisation was rural

53. “The world is God and God is my soul’ is the philosophy contained in the
a. Upa Vedas
b. Puranas
c. Brahmanas
d. Upanishads
Ans: Upanishads

54. The Gayatri Mantra contained in the Rig Veda is dedicated to which deity?
a. Agni
b. Savitri
c. Surya
d. Varuna
Ans: Savitri

55. Rig Veda is divided into ten books/Mandalas. Which among the following book(s) is/are the oldest?
a. I
b. VIII
c. II-VII
d. III-IX
Ans: II-VII

56. Which of the following statement(s) is/are not correct?
a. The Rig Vedic people believed in primitive animism
b. The Rig Vedic women were highly respected and that most of the religious ceremonies were considered incomplete unless wives joined their husbands.
c. The Later Vedic people used painted grey ware pottery
d. The Rig Vedic Aryans were by and large urban people.
Ans: d

57. Consider the following statements
I The most important source of Vedic civilization is Vedas.
II The Vedas are neither any individual religious work nor a collection of definite numbers of books at a time.
III Mahabharata and Ramayana are great epics.
a. Only I
b. I and II
c. II and III
d. All of these
Ans: d
58. The chief impact of Vedic culture on Indian history was the
a. Progress of Philosophy
b. Rise of worldly outlook
c. Consolidation of caste system
d. Growth of Sanskrit
Ans: C

 

MCQ on Vedic Period PDF

Download

 

Share The Article
  • 1
    Share
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a comment

Open chat
1
Need Help? Chat with us
Hello?
How can we help you?