November 2021 Current Affairs quiz for Competitive Exams

Here we are presenting the monthly current affairs quiz for the month of November 2021. You can attempt all the questions from the November 2021 current affairs monthly quiz, if you followed our  November 2021 Monthly Current Affairs pdf. These multiple-choice questions are prepared for exams like IBPS, SSC, RRB NTPC, State PSC. You should attempt these questions after revising through our Monthly Magazine. So, Let’s start.

1. India’s first ‘Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO) project’ will be established in which state?
[A] Gujarat
[B] Tamil Nadu
[C] Maharashtra
[D] Madhya Pradesh

Ans: C

2. Universal Service Obligation Fund (USOF), which is seen in the news sometimes, is associated with which sector?

[A] Coal Mining
[B] Tele-communication
[C] Automobile
[D] Textiles

Ans: B

3. Ministry of Education launched the STARS project. What does the ‘S’ stand for in the acronym of STARS?

[A] Strengthening
[B] Sustainable
[C] Supporting
[D] Superficial

Ans: A

4. ‘Checkmate’, a new stealth aircraft is in the recent news, is being developed by which of the following country?

[A] USA
[B] Russia
[C] China
[D] Israel

Ans: B

5. China exported an advanced warship to Pakistan. What is the name of the warship?

[A] PNS Osman
[B] PNS Babur
[C] PNS Tughril
[D] PNS Shaheen

Ans: C

6. ‘Jigyasa programme’, which was seen in the news recently, is linked with which sector?

[A] Science and Technology
[B] Economics
[C] Sports
[D] Nutrition

Ans: A

7. Which social media platform has launched two cyber safety campaigns called ‘Safe Stree’ and ‘My Kanoon’?
[A] SnapChat
[B] Instagram
[C] Facebook
[D] Twitter

Ans: B

8. Who will be the head of the Joint Parliamentary Committee on Personal Data Protection (PDP) Bill 2019?

[A] V Muraleedharan
[B] N Ravi
[C] P P Chaudhary
[D] S Jaishankar

Ans: C

9. Which Indian state has been ranked at the top in the Indian Police Foundation (IPF)’s Smart Policing Index?

[A] Telangana
[B] Tamil Nadu
[C] Andhra Pradesh
[D] Gujarat

Ans: C

10. DRDO & the IAF have jointly conducted flight tests of an indigenously developed Smart Anti-Airfield Weapon (SAAW) in Rajasthan’s Jaisalmer. What is the current range of the SAAW?

[A] 500 Km
[B] 1500 Km
[C] 1000 Km
[D] 100 Km

Ans: D

11. Wang Yaping is the first Astronaut of which of the following country to walk in space?
[A] Taiwan
[B] China
[C] South Korea
[D] Japan

Ans: China

12. Babasaheb Purandare, who recently passed away, was associated with which profession?
[A] Sportsperson
[B] Historian
[C] Businessperson
[D] Politician

Ans: B

13. Who won the Sau Palo (Brazilian) Grand Prix tournament?

[A] Lewis Hamilton
[B] Max Verstappen
[C] Charles Leclerc
[D] Valtteri Bottas

Ans: A

14. ‘Bharat Gaurav’ scheme is associated with which field?

[A] Indian Agriculture
[B] Telecom Sector
[C] Science and Technology
[D] Railway Tourism

Ans: D

15. Which Union Ministry is set to launch the “Nutrition Smart Village” initiative?
[A] Ministry of Agriculture and Farmers Welfare
[B] Ministry of Rural Development
[C] Ministry of Women and Child Development
[D] Ministry of Food Processing industries

Ans: A

16. The book “Cooking to Save your Life” is written by

[A] Smriti Irani
[B] Debashish Mukerji
[C] Manish Tewari
[D] Abhijit Banerjee

Ans: D

17. Rice blast, a fungal illness that affects paddy, Manuvarna rice, was recently reported in which state?

[A] Kerala
[B] Karnataka
[C] Maharashtra
[D] Odisha

Ans: A

18. What is the name of the world’s first plasmid DNA vaccine for Covid-19?

[A] ZyCoV-D
[B] Moderna
[C] Sputnik V
[D] Covaxin

Ans: A

19. World’s longest bi-lane road tunnel called “Sela Tunnel” is set up in which state?

[A] Arunachal Pradesh
[B] Himachal Pradesh
[C] Uttarakhand
[D] Ladakh

Ans: A

20. Which country has launched a ship named after gay rights activist Harvey Milk?
[A] Russia
[B] USA
[C] Germany
[D] None of the above

Ans: B

Click here to attempt the previous month’s current affairs monthly quiz

Share The Article

Leave a comment

Open chat
1
Need Help? Chat with us
Hello?
How can we help you?
Christmas 2021: Do You Know How Did Christmas Originate? Technology: A Boon or Bane? Durga Puja: UNESCO Cultural Heritage